VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Toch dure uitvaart na veertig jaar premie betalen

Geplaatst op: 13-05-2019, 13:57:05

Veertig jaar lang betaalde een echtpaar trouw hun premie aan uitvaartverzekaar Ardenta. Toen de man overleed, bedroeg de uitkering nog geen tiende van de werkelijke kosten.

In de tussenliggende jaren had Ardenta de verzekeringspremie jaarlijks verhoogd met de inflatie, maar ondertussen was de maximale uitkering niet omhoog gegaan. De vrouw klaagde er vergeefs over bij de geschillencommissie van het financiële klachteninstituut Kifid , zo blijkt uit een vandaag gepubliceerde uitspraak.

In het verzekeringscontract uit 1971 beloofde Ardenta een „te zullen zorgdragen voor een goed verzorgde uitvaart” voor het echtpaar en hun kinderen, tot deze meerderjarig zouden worden.

In het contract werd een uitkering van maximaal f1500 toegezegd, zoveel kostte een goed verzorgde uitvaart indertijd. Omgerekend is dat €681. Dat was dan ook precies het bedrag dat de vrouw uitgekeerd kreeg toen jaar man twee jaar geleden overleed. Dit terwijl de uitvaart €7209 had gekost.

Inflatie

Het maximale bedrag was sinds 1971 niet aangepast aan de inflatie. De verzekeringspremie echter wel. Door de inflatiecorrectie was de maandpremie opgelopen van ƒ5,57 ( €2,53) tot ongeveer €9,50 veertig jaar later. Na die veertig jaar waren geen betalingen meer verschuldigd.

De vrouw eiste bij het Kifid dat Ardenta zou voldoen aan de belofte om een „goed verzorgde uitvaart” te vergoeden. Volgens de klaagster had de verzekeraar duidelijk moeten laten weten dat zij en haar man niet goed gedekt waren voor de uitvaartkosten.

Ardenta verklaarde in een reactie dat het paar meermalen schriftelijk is gewezen op de beperkte hoogte van het verzekerde kapitaal en de mogelijkheid tot het sluiten van een aanvullende verzekering. Het Kifid vond dat voldoende inspanningen van de verzekeraar. Te meer omdat duidelijk op het polisblad stond dat maximaal f 1500 vergoed zou worden.

Bron: bijdrage van Pieter van Erven Dorens van 13 mei 2019 op www.dft.nl

Vorige pagina